Panna0ceanna serwuje ciasto kokosowe.

Perfekcyjna Pani domu, postanowiła zrobić coś słodkiego dla swego Przecudnej Urody Męża.
Znalazłam przepis o TUTAJ.
Ciacho pyszne, smaczne, tanie ;)
Przepis ( kopiuję od autorki powyższego bloga):


Składniki:
Krem kokosowy:
  1. 2 żółtka;
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 3/4 szklanki białego cukru;
  4. 2 płaskie łyżki mąki pszennej;
  5. 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
  6. 500 ml mleka;
  7. 250 g miękkiego masła;
  8. 150 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
  1. 2 paczki krakersów (po 180 g);
  2. 50 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić żółtka, dodać cukier wanilinowy, 1/2 szklanki cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę (masa będzie dość gęsta, nic się nie stanie, jeżeli pozostaną drobne grudki cukru).
  2. Do masy z ubitych żółtek z cukrami dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka i całość razem zmiksować.
  3. Pozostałą część mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki - 375 ml) zagotować wraz z resztą cukru (tj. 1/4 szklanki). Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. 
  5. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.
  6. Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.
  8. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g).
  9. Tak przygotowane ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.


Moje ciasto prezentuje się tak:







6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie w moje skromne progi ;) ;)